Legionella controle
Wat is legionella controle en waarom is het belangrijk?
Een legionella controle is een verplichte montername bij prioritaire drinkwaterinstallaties om te controleren of er risico is op legionellabesmetting. De controle bestaat uit het bemonsteren van vernevelende tappunten (zoals bijvoorbeeld douches) en het meten van temperaturen. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in een laboratorium om te controleren of de concentratie legionellabacteriën binnen de norm van <100kve/liter valt. Dat is belangrijk, want legionella kan bij inademing van verneveld water ernstige longinfecties veroorzaken. Vooral in openbare gebouwen of locaties met kwetsbare doelgroepen – zoals zorginstellingen, ziekenhuizen of hotels – is regelmatige controle verplicht, voor de gezondheid van bezoekers.
Hoe vaak is een legionella controle nodig?
Hoe vaak een legionella controle nodig is, hangt af van het type gebouw en het gebruik van de installatie. Voor zogeheten prioritaire locaties (artikel 35 van het Drinkwaterbesluit) – zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hotels en bijvoorbeeld campings – is periodieke controle wettelijk verplicht. In deze gevallen moet dit minstens twee keer per jaar gebeuren. Ook voor niet-prioritaire locaties kan regelmatige controle verstandig zijn, zeker als het gebouw tijdelijk leegstaat of als er sprake is van lange leidingen en stilstaand water. Immolab helpt u om te voldoen aan de wettelijke eisen én om risico’s op tijd te signaleren.
Wanneer is legionellabemonstering verplicht?
Volgens het Drinkwaterbesluit is het uitvoeren van legionellabemonstering verplicht voor prioritaire instellingen. Indien u eigenaar bent van een prioritaire locatie, bent u wettelijk verplicht om halfjaarlijks een legionella monstername te laten uitvoeren op een aantal aangewezen tappunten. Dit aantal is vastgelegd in de risicoanalyse en het beheersplan.
Ook in niet-prioritaire gebouwen kan controle nodig zijn, bijvoorbeeld bij heropening na langdurige sluiting of bij aanpassingen aan de waterinstallatie. Wij helpen u graag bepalen of een controle in uw situatie noodzakelijk is.
Analyse van het watermonster
Tijdens de analyse wordt gekeken of de hoeveelheid legionellabacteriën onder de norm van 100 kolonievormende eenheden (kve) per liter blijft. Wordt deze norm overschreden? Dan brengen wij u direct op de hoogte, zodat u passende maatregelen kunt nemen. Bij waarden boven de 1.000 kve/l bent u bovendien verplicht dit te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), indien de installatie een prioritaire installatie betreft.
Wat kunt u van ons verwachten?
Onze gecertificeerde BRL6010 legionella-adviseurs:
- Bepalen samen met u welke tappunten bemonsterd moeten worden.
- Nemen monsters en meten temperaturen volgens onze eigen accreditatie (L 559).
- Leveren een helder testrapport na laboratoriumanalyse.
- Adviseren u over vervolgstappen bij verhoogde waarden.
Zo zorgen we ervoor dat u volledig in controle bent over de legionella risico’s binnen uw organisatie.
Hoeveel legionella monsters moeten er genomen worden?
Het aantal verplichte tappunten wat bij een Legionella monstername genomen moet worden is afhankelijk van het aantal tappunten op locatie. Hieronder treft u een overzicht aan hoe dit in Nederland is geregeld:
Totaal aantal tappunten | Bijbehorend aantal te onderzoeken meetpunten (legionellamonsters) |
Tot en met 50 | 2 |
51-100 | 4 |
101-200 | 6 |
201-400 | 8 |
401-800 | 10 |
801-1600 | 12 |
Meer dan 1600 | 1 |
Hoe wordt een Legionella monstername verricht?
Een van onze geaccrediteerde (L 559) medewerkers komt bij u op locatie om de legionella monsternames uit te voeren. Tijdens dit proces wordt strikt gewerkt volgens voorgeschreven protocollen, zodat omgevingsfactoren geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van de resultaten. De gevulde monsterflessen worden vervolgens vervoerd in speciaal goedgekeurde koelboxen, waarmee de kwaliteit van het monster behouden blijft tot aan het laboratorium.
Bij aankomst in ons geaccrediteerde laboratorium worden de monsters direct verwerkt. Ze worden geplaatst in speciaal hiervoor bestemde stoofkasten, waar de legionellabacteriën onder gecontroleerde omstandigheden kunnen groeien. Na de incubatietijd voert een ervaren analist een telling en typering uit, waarna het analysecertificaat wordt opgesteld en verzonden.
Worden er verhoogde waarden geconstateerd? Dan nemen wij direct contact met u op. Onze adviseurs voorzien u van gericht advies om de normoverschrijding zo snel en effectief mogelijk aan te pakken.
Legionella controle door een geaccrediteerde specialist
Sinds onze oprichting in 2000 zetten we ons dagelijks in om opdrachtgevers zo goed mogelijk te informeren en adviseren over legionellapreventie. Om die kwaliteit te waarborgen, hebben we ervoor gekozen om ons te laten accrediteren (L 559) voor zowel het afnemen van legionellamonsters als het uitvoeren van temperatuurmetingen. Dat betekent dat onze werkwijze officieel is goedgekeurd en voldoet aan strenge kwaliteitsnormen. Opdrachtgevers kunnen er dus op vertrouwen dat de metingen en monsterafnames zorgvuldig, betrouwbaar en volgens de juiste richtlijnen worden uitgevoerd. Worden er verhoogde legionellawaardes gevonden in het laboratorium? Dan staan onze eigen gecertificeerde legionella-adviseurs klaar met gericht en deskundig advies over de vervolgstappen.
Wilt u zekerheid over de waterveiligheid in uw gebouw? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake of offerte. Immolab helpt u graag verder met deskundige, betrouwbare legionellacontroles.