Legionella preventie & beheer

ALLE KENNIS BINNEN ÉÉN ORGANISATIE

Waarom is Legionella preventie zo belangrijk?

In Nederland geldt er voor zogenoemde prioritaire locaties een verplichting om aan legionella preventie te doen. Welke locaties hier precies onder vallen staat omschreven in artikel 35 van het Drinkwaterbesluit. Voor deze locaties geldt de verplichting om periodieke controles uit te voeren. Immolab is geaccrediteerd (RvA L559) én gecertificeerd (BRL6010) om alle verplichte werkzaamheden op het gebied van legionella preventie bij opdrachtgevers uit te voeren.

Wat valt precies onder Legionella preventie?

Het is primair van groot belang dat de waterinstallatie voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving, waaronder de NEN1006 en het Drinkwaterbesluit. Immolab heeft meer dan 20 jaar ervaring in de advisering op het gebied van legionella preventie in waterinstallaties. Onze eigen adviseurs zijn volledig BRL 6010 gecertificeerd om een legionella risicoanalyse te doen en een legionella beheerplan uit te werken.

Vanuit de opgestelde legionella risicoanalyse en het bijpassende legionella beheersplan adviseren wij onze opdrachtgevers over de legionellabeheersmaatregelen welke moeten worden uitgevoerd. In de opvolging van alle legionellabeheersmaatregelen staan wij onze opdrachtgevers bij, zo bieden wij bijvoorbeeld ondersteuning bij het wekelijks spoelen van alle tappunten, verrichten wij de halfjaarlijkse legionella monstername of verrichten wij de verplichte jaarlijkse keerklepcontrole.

Advies geven op het gebied van legionella preventie verrichten wij voor elk soort locatie: van ziekenhuizen tot hotels en van zorginstellingen tot kantoorpanden. Daarnaast beschikt Immolab over een landelijke dekking waardoor wij onze opdrachtgevers in elke provincie van Nederland advies en ondersteuning kunnen garanderen.

HOE KRIJG IK MIJN LEGIONELLA BEHEER OP ORDE?

Onze opdrachtgevers zijn verzekerd van een goed en passend advies op basis van de constateringen van onze legionella adviseurs op locatie. Aan de hand van het opgestelde advies worden er diverse Legionella beheersmaatregelen voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld de halfjaarlijkse legionella controle, de jaarlijkse verplichte keerklepcontrole of het uitvoeren van éénmalige technische aanpassingen aan de waterinstallatie. Samen met onze opdrachtgevers zorgen wij ervoor dat de waterinstallaties voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van legionella preventie.

Indien er uit de periodieke legionella controle blijkt dat er onverhoopt tóch sprake is van een normoverschrijding, dan neemt Immolab hierin het voortouw richting onze opdrachtgevers. Zo kunnen wij onze opdrachtgever volledig bijstaan in het verhelpen hiervan.

Weten of u voldoet op het gebied van Legionella preventie?

Wilt u weten of u voldoet aan de wet- en regelgeving met uw legionella risicoanalyse en beheersplan? Graag komt één van de adviseurs van ons legionella adviesbureau vrijblijvend bij u langs om dit voor u in kaart te brengen. Laat uw gegevens achter via onderstaande button en wij nemen spoedig contact met u op voor het maken van een afspraak, óf Whatsapp ons via de chatfunctie. Vanzelfsprekend is het gezien de huidige richtlijnen van het RIVM ook mogelijk om eerst een afspraak op afstand in te plannen met onze adviseurs.

De meest voorkomende vragen over Legionellabeheer

Onze krachtige antwoorden voor de meest effectieve oplossing

Val ik onder een prioritaire of zorgplicht locatie?

In artikel 35 van het Drinkwaterbesluit staat omschreven welk type locaties er onder ‘prioritaire locaties’ vallen, alle overige locaties vallen onder de ‘zorgplicht locaties’. Vanzelfsprekend kunnen wij u hierin goed adviseren, neem via deze link contact op met ons of laat u terugbellen.

Is een Legionella risicoanalyse en beheersplan verplicht?

Een Legionella risicoanalyse en beheersplan is verplicht voor zogenaamde ‘prioritaire locaties’. Alle prioritaire locaties staan vermeld in het Drinkwaterbesluit, onder artikel 35. Wanneer een locatie niet als ‘prioritair’ wordt gezien, kan het in veel gevallen raadzaam zijn om alsnog een Legionella risicoanalyse en beheersplan te laten opstellen. In ieder geval is het een vereiste dat een Legionella risicoanalyse en beheersplan wordt opgesteld door een BRL6010 gecertificeerd adviesbureau, zoals Immolab.

Een greep uit onze klanten

Onderstaand een kleine selectie uit de opdrachtgevers waar we voor mogen werken.