Alles over fijnstof

29 november 2023

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een term die wordt gebruikt om deeltjes in de lucht aan te duiden die klein genoeg zijn om ingeademd te worden. Het is een vorm van luchtvervuiling en kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder verkeer, industrie, landbouw en natuurlijke bronnen. Hier zijn enkele belangrijke punten over fijnstof:

Grootte

De grootte van fijnstof kan verschillen, daarom zijn ze gecategoriseerd op basis van hun diameter. De meest voorkomende classificaties zijn PM10 en PM2.5. PM staat voor ‘particulate matter’. PM10 zijn deeltjes met een diameter van 10 micrometer of minder. PM2.5 zijn deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of minder.

Samenstelling

Fijnstof kan verschillende samenstellingen hebben. Dit is afhankelijk van de bron en van de locatie van het fijnstof. Zo kunnen fijnstoffen bijvoorbeeld metalen, zouten en koolwaterstoffen bevatten. 

Verschillende soorten fijnstof: 

Grof Fijnstof (PM10):

  • Deze categorie bevat deeltjes met een diameter van 10 micrometer of minder.
  • Grof fijnstof kan afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals zeezout en opwaaiend stof, maar ook van menselijke activiteiten zoals wegverkeer en industriële processen​.

Fijn Fijnstof (PM2.5):

  • Deze categorie bevat deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of minder.
  • PM2.5-deeltjes kunnen ontstaan door verbrandingsprocessen zoals die in motorvoertuigen en industriële installaties, of door chemische reacties in de atmosfeer van uitgestoten gassen zoals zwaveldioxide en stikstofoxiden

Ultrafijn Fijnstof (PM0.1):

  • Deze categorie bevat deeltjes met een diameter van 0,1 micrometer of minder, wat overeenkomt met 100 nanometer of minder.
  • Ultrafijne deeltjes worden vaak gegenereerd door verbrandingsprocessen en kunnen ook ontstaan door industriële processen of via chemische reacties in de atmosfeer. 

De gezondheidseffecten en de bronnen van deze deeltjes kunnen variëren afhankelijk van hun grootte. Grovere deeltjes kunnen bijvoorbeeld worden ingeademd en zich in de luchtwegen nestelen, terwijl fijnere deeltjes dieper in de longen kunnen doordringen en mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidseffecten.

Fijnstof en je gezondheid 

Het inademen van fijnstof kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Zo kan het astma verergeren en de longfunctie verminderen. Daarnaast kan het leiden tot verhoogde respiratoire symptomen, zoals de irritatie van de luchtwegen, hoesten of moeite met ademen.

Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze kunnen doordringen in het menselijk lichaam zoals onze longen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Blootstelling aan PM0.1 (ultrafijne deeltjes) kan hoesten en astma verergeren. Daarnaast bestaat de kans om metaaldampkoorts op te lopen, dit is een systemische ziekte van longontsteking die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door PM0.1. 

Vooral risicogroepen, mensen met hart-of longziekten, kinderen en ouderen hebben grotere kans om gezondheidsproblemen te ervaren door blootstelling aan fijnstof. 

Hoe ziet fijnstof eruit?

Fijnstofdeeltjes zijn meestal te klein om met het blote oog te zien, maar sommige, zoals roet of rook, zijn groot of donker genoeg om zichtbaar te zijn. 

Fijnstof bij Immolab

Bij Immolab zijn we gespecialiseerd in het meten van fijnstof. Benieuwd hoe het er bij u voorstaat op het gebied van fijnstof? Bekijk dan de pagina fijnstof meten.

Deel dit nieuwsbericht op Social Media