Wat is een keerklep

29 november 2023

Keerkleppen: beveiligen tegen terugstroming

Keerkleppen, ook wel bekend als terugslagkleppen of terugstroombeveiligingen, zijn essentiële mechanische toestellen die een cruciale rol spelen in verschillende systemen. Hun functie is relatief simpel maar uiterst belangrijk: een keerklep in een waterinstallatie zorgt ervoor dat water slechts in één richting kan stromen.. Dit vermijdt mogelijke vervuiling, beschadiging of verstoring van overige delen van de waterinstallatie.

Toepassingen en werking van keerkleppen

De werking van keerkleppen in watersystemen is veelal gebaseerd op eenvoudige, maar effectieve ontwerpen zoals veerbelaste kleppen of zwaartekrachtkleppen. Deze kleppen openen automatisch wanneer water in de gewenste richting stroomt en sluiten om terugstroom te voorkomen zodra de stromingsrichting verandert of stopt. Dit zorgt voor een betrouwbare eenrichtingsstroom en beschermt het watersysteem tegen verontreiniging en drukverschillen.

Het correcte ontwerp en onderhoud van keerkleppen zijn van vitaal belang voor de effectiviteit en duurzaamheid van het watersysteem. Regelmatige inspecties en tests zijn noodzakelijk om te verzekeren dat de kleppen naar behoren functioneren en het watersysteem veilig en efficiënt blijft werken.

Keerkleppen en legionellabeheer: bescherming tegen besmetting

Nu, laten we eens kijken naar de relatie tussen keerkleppen en legionellabeheer. Legionella, een bacterie die gedijt in zoet water, kan zich verspreiden via (drink)waterinstallaties, waarbij een gebruiker risico kan lopen wanneer vernevelde waterdeeltjes worden ingeademd.. Een van de manieren waarop dit mogelijk gebeurt, is door het terugstromen van besmet water in het schone watersysteem tijdens drukveranderingen.

Hier komt de rol van keerkleppen naar voren. Keerkleppen zijn een verplicht onderdeel op specifieke onderdelen binnen een (drink)waterinstallatie. Door de keerklep komt er geen mogelijk verontreinigd water in het schone water. Echter kan er niet gegarandeerd worden dat een keerklep legionella tegenhoudt. Keerkleppen vormen dus een integraal onderdeel van de preventieve maatregelen om de groei en verspreiding van legionella te beheersen.

Keerklepcontrole

In Nederland is het verplicht om jaarlijks een keerklepcontrole uit te voeren, op basis van Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle aanwezige en controleerbare keerkleppen, of terugstroombeveiliging, jaarlijks gecontroleerd moeten worden. Door deze jaarlijkse controle uit te voeren wordt voldaan aan de wettelijke verplichting én worden mogelijke defecten binnen de waterinstallatie tijdig in kaart gebracht. Lees hier meer over de keerklepcontrole.

Deel dit nieuwsbericht op Social Media