Stilstaand water, waarom is het gevaarlijk en hoe voorkom je problemen? Gebruik deze tips om mogelijke legionellabesmetting te voorkomen.

4 augustus 2023

Stilstaand water kan een broedplaats worden voor bacteriën, waaronder de beruchte legionellabacterie. Deze bacterie gedijt goed in water dat voor langere tijd stilstaat, zoals in leidingen, reservoirs, of zelfs in uw douche of kraan na een vakantie. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Om deze gevaren te voorkomen, is het essentieel om te begrijpen waarom stilstaand water gevaarlijk is en hoe u problemen kunt voorkomen.

Legionellabacterie: De boosdoener

De legionellabacterie komt van nature voor in water en gedijt vooral goed in warme en vochtige omgevingen. Als stilstaand water niet regelmatig wordt ververst, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen en een gevaarlijk niveau bereiken. Wanneer mensen waterdamp of kleine druppeltjes die besmet zijn met legionella inademen, kunnen ze de legionellose ziekte (veteranenziekte) ontwikkelen. Dit kan leiden tot milde griepachtige symptomen, maar in ernstige gevallen kan het leiden tot longontsteking en in uitzonderlijke gevallen tot overlijden. 

Hoe lang kraan laten lopen na vakantie?

Wanneer u terugkomt van vakantie, is het cruciaal om te voorkomen dat u besmet water uit uw leidingen gebruikt. Draai eerst alle kranen open en laat het water minstens drie tot vijf minuten stromen. Het doel is om vers water door de leidingen te laten spoelen en eventueel aanwezige stilstaand water weg te spoelen.

Is stilstaand water gevaarlijk?

Ja, stilstaand water vormt een potentieel gevaar, vooral als het gaat om de legionellabacterie. Zelfs als u niet op vakantie bent geweest, kunnen er delen van uw huis zijn waar het water langere tijd stilstaat. Denk aan kranen die u zelden gebruikt, douche of bad die lange tijd niet in gebruik zijn geweest, of zelfs tuinslangen die zijn aangesloten op een buitenkraan. Deze stilstaande waterbronnen kunnen risico’s met zich meebrengen.

Douche lang niet gebruikt

Wanneer u uw douche lange tijd niet hebt gebruikt, kan er zich stilstaand water ophopen in de leidingen. Om het risico op legionella te minimaliseren, kunt u het volgende doen:

Laat de douche minimaal drie tot vijf minuten op de hoogste temperatuur draaien om de leidingen door te spoelen.

Kraan lang niet gebruikt

Hetzelfde geldt voor kranen die langere tijd niet zijn gebruikt. Laat zowel de koude als de warme kraan enkele minuten stromen om ervoor te zorgen dat vers water de leidingen bereikt. Zo minimaliseert u het risico op besmetting.

Preventieve maatregelen

Om problemen met stilstaand water en legionella te voorkomen, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen:

  • Spoel leidingen regelmatig door: Zorg ervoor dat u kranen en douches regelmatig gebruikt, zelfs als u niet op vakantie bent geweest.
  • Controleer en reinig reservoirs: Als u een waterreservoir heeft, zorg er dan voor dat u deze regelmatig controleert en reinigt volgens de voorschriften.
  • Onderhoud uw leidingsysteem: Laat uw leidingsysteem periodiek controleren en onderhouden door professionals om eventuele problemen tijdig op te sporen.

Legionella op kantoor

Als u bang bent dat u het legionellabacterie op kantoor heeft is het altijd raadzaam om een legionella controle uit te laten voeren. Naar aanleiding van deze controle kan er mogelijk een risicoanalyse en beheersplan opgesteld worden. Bij twijfel neem vooral contact met ons op.

Deel dit nieuwsbericht op Social Media