Alles over legionella

4 augustus 2023

Alles over legionella & factoren die de groei van de bacterie bevorderen

Legionella is een bacterie die in sommige gevallen een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Met name voor ouderen en voor mensen met een verzwakte weerstand kan dit erg gevaarlijk zijn. Niet voor niets moeten bepaalde bedrijven regelmatig een legionella controle laten uitvoeren. Maar hoe ontstaat legionella? En hoe snel ontstaat legionella? We leggen het uit.

Hoe ontstaat legionella?

Legionella is een bacterie die van nature in lage aantallen zoet water en tuinaarde voorkomt. Onder de juiste omstandigheden kan de bacterie echter enorm snel groeien. In grote hoeveelheden kan de bacterie voor mensen gevaarlijk worden. Als de bacterie wordt ingeademd kan het problemen veroorzaken. Dit inademen gebeurt bijvoorbeeld door nevel onder de douche, tijdens het besproeien van de tuin of door een luchtbevochtiger. Met name ouderen, mensen met een verminderde afweer en rokers kunnen erg ziek worden van een legionellabesmetting.

Bij welke temperatuur heb je kans op legionella?

De legionellabacterie is van nature op veel plekken aanwezig. In lage aantallen is de bacterie in principe niet gevaarlijk. Problemen ontstaan pas als de bacterie zich snel kan vermenigvuldigen. De groei van de bacterie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo groeit de bacterie het beste in stilstaand water met een aangename temperatuur. Bij temperaturen boven de 55 graden Celsius sterft de bacterie af. Maar bij een temperatuur tussen de 25 en 45 graden Celsius groeit de bacterie razendsnel. Daarbij moet het water voldoende zuurstof  en aminozuren bevatten die als voedingsstoffen dienen voor de bacterie. En de legionella bacterie nestelt zich graag in biofilm, een laag die vaak in oude leidingen ontstaat.

Hoe snel ontstaat legionella?

Onder de juiste omstandigheden kan legionella zich razendsnel vermenigvuldigen. De hoeveelheid legionella wordt aangeduid met kolonievormende eenheden per liter (kve/l). Er mag niet meer dan 100 kve/l aanwezig zijn in uw drinkwater. Onder de juiste omstandigheden kan 100 kve/l zich binnen 48 uur ontwikkelen tot 10.000 kve/l. Daarom is het erg belangrijk om maatregelen te treffen tegen legionellabesmetting en om snel te handelen zodra er te veel legionella in uw leidingen wordt aangetroffen. 

 

Legionella preventie

Bij Immolab zijn we gespecialiseerd in legionellapreventie en legionellabeheer. We helpen u dan ook graag verder met al uw vraagstukken rondom legionella. Of u nou advies wil over anti legionella douchekoppen, u een legionella beheersplan wilt laten opstellen of als u iets heel anders wilt weten, we helpen u graag verder. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Deel dit nieuwsbericht op Social Media